ОКАЧЕНА ФАСАДА

Окачените фасади са често използвано решение в съвременното строителство. Те представляват конструкция от стъкло монтирано върху алуминиева рамка, която е прикрепена към външната структура на сградата. Основната функция на окачената фасада е да предпазва сградата от външни атмосферни промени (прах, въздух, вода), като по този начин намалява вероятността от появата на влага, мухъл, корозия, гниене и осигурява на постройката по-дълъг живот.

Друга, не по-малко важна, функция на окачената фасада е термичната изолация. С правилното остъкление, окачената фасада би могла значително да подобри топлинната ефективност на сградата.

Служейки като допълнителна външна преграда, окачената фасада запазва вътрешната температура и намалява битовите разходи на сградата.

Окачените фасади са предпочитан избор в съвременното строителство не само поради многобройните им практически предимства, но и заради модерната им визия. Дизайна на алуминиевата фасада обикновено включва изчистени линии, елегантни стъклени повърхности и богата цветова гама на профила. Известна с това, че осигурява модерен външен вид, алуминиевата фасада е подходяща за редица сгради като офиси, търговски центрове, жилищни блокове, болници, университети и др.

Тя също така има способността да намали разпространението на огън между етажите в случай на пожар. Това е от особена важност при по-високи сгради, където пламъците биха могли бързо да се разпрострат към по-горните нива на зданието.